Ze staat te vlammen in de eredivisie dit jaar, met al een gouden en zilveren plak in de pocket. Daarnaast knalde ze in 2008 de World Tour in, met mooie resultaten en 2 deelnames aan de olympische spelen. Sophie van Gestel heeft dus verstand van Beachvolleybal en gaf ons een tip… of eigenlijk een paar tips… of misschien wel teveel tips voor een schemerige donderdagavond in Arnhem. 😉

Kiezen welke bal je gaat hebben

De harde realiteit is als volgt: een beachvolleybalveld is groot en jij bent superman niet. Je kunt als verdediger niet elke bal hebben, zelfs niet als je in de zaal libero (geweest) bent.

“Als verdediger heb je vaak het idee dat je alles moet hebben”, zegt Sophie. “Maar dan heb je uiteindelijk niets.” Daarom is het als verdediger goed om te kiezen welke ballen je gaat pakken. Dat zijn er twee, bijvoorbeeld een harde bal in de rechtdoor en het diagonale shot in het achterveld. Ga je ook nog proberen om de korte shot eruit te lopen? Dan krijg je problemen met het kiezen van je uitgangspositie. Keuzes maken dus! Sophie: “Het voelt heel onwennig, maar het werkt echt.”

En die andere ballen? Daarvoor moet je vertrouwen op je blokkeerder.

 

En dan maar hopen dat die minder slappe handjes heeft dan de mensen in dit filmpje.

Servicedruk houden op de juiste speler…

Verdedig je graag harde ballen? Of duik je liever naar shots in de hoekjes? Dan pas je daar de service op aan. Via servicedruk kan je spelers dwingen om hun favoriete oplosbal te kiezen. In de ideale situatie is dat ook de bal is die jij graag verdedigt. Heb je een verwoestend blok: zoek dan lekker die harde mepper op. Laat hem/haar maar proberen langs die muur te komen. Ben je meer het stofzuiger-type, leg dan de druk op de shotter aan de overkant. Kan je na een soepel duik zelf die bal weer op zijn/haar de teentjes slaan.

Maar wat als ze allebei hard slaan of allebei shotten? 🙁
*Spoiler alert!* Juist, daarom moet je als beachvolleyballer dus een echte alleskunner zijn. Ieder team is verschillend en vraagt om een eigen aanpak.

…en dan vroeg of laat verdedigen

Geen idee dat je dat ook nog kon doen, maar Sophie voegt nog een extra dimensie toe aan de verdediging: de snelheid.

Het idee is als volgt: met een late verdediging laat je pas op het laatste moment aan je tegenstander zien wat je gaat doen. De blokkeerder en de passer blijven in één lijn staan. Net voordat de aanvaller gaat slaan, zet de blokkeerder een hoek dicht en duikt de passer opeens op vanachter het blok. Zo kan je tegenstander niet roepen waar het gat ligt. Een nadeel van laat positioneren is dat je wel snel onder de bal moet zitten om hem nog te hebben.

De vroege verdediging is meer een open boek, waarbij je tegenstander én jij (in die rally dan) precies weten waar je aan toe bent. Ook lekker om even bij te komen in de laatste set. 😉

…en aflopen

“Als je servicedruk hebt en de pass ligt van het net af,  dan is het voor een shotter heel lastig om te scoren”, zegt Sophie. “Dat maakt het makkelijk om af te lopen.” Sophie legt ook uit dat je met je partner afspraken moet maken wat je doet bij een slechte set. De bal kan dan op verschillende plekken vallen, dus probeer je met zijn tweeën het veld te verdelen. Hierbij is het weer belangrijk dat je de keuze maakt voor welke twee ballen je gaat (en welke bal je dus laat lopen).

Wil je meer tips of ook een masterclass van Sophie?

Bekijk dan even de tips van Sven Vismans, over het maken van een gameplan. Je kunt Sophie ook vragen voor een masterclass beachvolleybal voor jouw clubje. Stuur haar dan een mail via deze link: Ja! ik wil ook een masterclass van Sophie. Zorg dat je (ook as trainer) je aantekeningenblok mee hebt.

Vond je dit een nuttig stukje tekst? Laat dan even een comment achter. Hierbeneden kan je naar hartelust typen. Vond je dit stuk meer geschikt voor een oude krant? Vertel dan even wat je anders zou willen zien. Team Challenge verbetert zichzelf graag en onze blogs dus ook. Doei!

Vertel wat je ervan vindt!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geschreven door:

Steven

Ondertussen, op Instagram

Werk met ons samen!

Denk je dat je de Beachvolleybal Challenge makkelijker kunt maken? Of wil je met ons samenwerken? Laat het hier weten!

Werk samen met de Beachvolleybal Challenge

Heb jij nog Facebook?

Like dan de Beachvolleybal Challenge-pagina (wij gebruiken je gegevens alleen zodat je toffe dingen kunt winnen en geenszins om je te spammen).

Naar Facebook >

Bovendien zijn we veel te druk aan het sporten om ons bezig te houden met remarketing.