Je partner zakt door de knieën en roept ‘deze gaan we pakken’! Aan de overkant klopt je tegenstander het zand van de bal, draait hem drie keer en gooit op… En wat doe jij? Je zit nog te balen van het vorige punt, vraagt je af wat er nu op Instagam gebeurt en… loopt daar niet net een beachhottie voorbij? Niet aan denken! Voor je het weet, kets die service meters weg en vraag jij je af: Hoe kan ik me beter concentreren tijdens beachvolleybal?

 

Who the *plierp* is Pepijn Lochtenberg?

Pepijn is sportpsycholoog bij Coach2Score en speler in de Dela eredivisie beachvolleybal.  Pepijn begeleidt sporters (o.a. beachvolleyballers, hockeyers, kleiduifschutters) en andere presteerders (o.a. dansers, professionals in het bedrijfsleven) om beter te presteren op de momenten dat het echt moet.

Beachvolleybal: jij moet het doen

Bij beachvolleybal weet je één ding zeker: je moet iedere rally klaar staan om de bal te spelen. Constant concentreren op de volgende bal vraagt veel van je geest. Als je even niet lekker in de wedstrijd zit, is de kans groot dat je tegenstander op je blijft serveren. Pepijn: “Je hebt geen wissels, zoals bijvoorbeeld bij zaalvolleybal. Op het moment dat het slecht gaat weet je dat je veel ballen gaat krijgen.” Als dat al geen spanning oplevert, zijn er nog genoeg andere dingen die tijdens een wedstrijd in je hoofd kunnen gaan zitten.

Resultaat, balen en vergelijken

Volgens Pepijn zijn er een paar dingen die beachvolleyballers heel erg af kunnen leiden. Dit zijn de grootste boosdoeners:

Resultaat (voor de fanatieke beachers)

Pepijn: “Op het moment dat het heel erg belangrijk voor je is om goed te presteren, is de kans groot dat gedachten over het resultaat, dus een bepaald aantal punten dat je wilt halen, of sets die je wilt winnen een afleiding worden.”

En die gedachten over het resultaat zitten in de weg van je prestaties. Sla jij de bal wel eens uit omdat je te graag wil? Of begin je opeens netfouten te maken als je achterstaat? Dan ben je waarschijnlijk aan het overcompenseren, omdat je zo graag wil winnen. Het resultaat kan je ook op een andere manier in de weg zitten. Namelijk: je gaat tijdens de wedstrijd al denken wat er gebeurt als je wint of verliest. Die aandacht kan je beter gebruiken om de perfecte set te geven.

Vergelijken met hoe het zou moeten zijn

We zouden makkelijk van dit team moeten winnen! Ik kan normaal veel hoger springen. Ik ben veel beter dan dit.  
Het gaat zoals het gaat. Misschien wil je lichaam vandaag niet mee, of heeft je tegenstander opeens krachttraining gehad van Bas Verpoorten. De bottom line is: aan ‘hoe het zou moeten zijn’ heb je helemaal niks, maar het kan je wel ontzettend afleiden.

Balen van het vorige punt

Iedereen slaat wel eens een bal uit, soms landt die service net voor je voeten. Dat is meestal niet erg, je verliest een punt (op matchpoint is het een beetje lullig, maar goed, er is altijd wel weer een volgende wedstrijd). Welk moment van de wedstrijd het ook is, in de psychologische oorlogvoering kan je van één ding zeker zijn: als je laat zien dat je ontzettend loopt te balen, zal je tegenstander daar gebruik van maken. Pepijn vat het simpel samen in wiskunde: “Het is natuurlijk zonde als één slechte bal je daarna nog drie punten kost.” Dat klinkt heel logisch, maar $$%#^^&#&&# waarom sloeg ik die bal nou uit! 😉

Alleen focussen op ‘het nu’

Resultaat, verwachtingen en balen van het vorige punt hebben allemaal iets gemeen. Ze zitten in het verleden of in de toekomst. Maar voor de wedstrijd is eigenlijk alleen ‘het nu’ belangrijk.

“Wat het resultaat gaat zijn, dat weet je na de wedstrijd”, zegt Pepijn. “Het enige wat jij kan doen is op dit moment  je spel zo goed mogelijk houden.”

Makkelijker gezegd dan gedaan, want iedereen heeft zo zijn eigen manier om optimaal geconcentreerd te raken. Pepijn: “Wat in ieder geval handig is, is om iets te hebben om je aandacht weer in het moment te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld je aandacht richten op je ademhaling, of op het contact van je voeten met het zand. Je kunt ook luisteren naar alle geluiden om je heen, of tegen jezelf zeggen wat je nu gaat doen. Bijvoorbeeld: ‘de bal voor me houden in de pass’. ’ of ‘volgende bal’.”

Aarzel dus niet om lekker met jezelf te kletsen in het veld. Vind je tegenstander dat raar? Mooi, zijn ze weer afgeleid. 🙂

Elkaar helpen om te concentreren

Nu ben je bij beachvolleybal met zijn tweeën. Het kan dus ook zijn dat je partner niet zo lekker in zijn/haar vel zit. “Als je heel erg boos bent en iemand zegt tegen je ‘nu effe rustig’ dan is dat echt irritant”, zegt Pepijn. Wat je dan wel moet doen hangt van je partner af. “Bespreek van tevoren met elkaar wat helpt om weer geconcentreerd te spelen.”

Onze wedstrijd op 27 augustus: profiteren van de underdog-positie

Als Team Challenge willen we natuurlijk ook mentaal weerbaar zijn in onze laatste wedstrijd tegen Erik Nijland en Tom Feldkamp. Maar ja, het is een beetje lastig om niet met het resultaat bezig te zijn als je na een jaar lang werken opeens op dat moment moet presteren. Volgens Pepijn kunnen we nu al beginnen met voorbereiden: “Je kunt jezelf oefenen om in de voorbereiding en evaluatie van wedstrijden bezig te zijn met de ontwikkeling van je eigen spel, in plaats van het resultaat. Die mindset zal je helpen om ook in de belangrijke wedstrijden gericht te blijven op het spel, in plaats van het resultaat.’”

Dus voor onszelf nemen we de druk weg. Maar hoe zorgen we nou dat we die twee beachbeesten aan het wankelen brengen?  Pepijn ziet wel mogelijkheden: “De kans is groter dat het team dat beter is gefrustreerd raakt. Het punt maken is voor hen normaal. En fouten maken levert al snel frustratie op. Die underdog-positie opzoeken is iets dat je zou kunnen doen”, zegt hij. “Maar ik denk dat die positie sowieso al een beetje voor jullie is.”

Vond je dit leuk? Laat dat dan weten in de comments hieronder. Had je heel erg veel moeite om je concentratie vast te houden tijdens het lezen en kijken? Laat ons dan even weten wat we volgende keer beter moeten doen! Meer gifjes? Meer uitroeptekens?! Jij vraagt. Wij draaien!

2 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geschreven door:

Steven

Ondertussen, op Instagram

Werk met ons samen!

Denk je dat je de Beachvolleybal Challenge makkelijker kunt maken? Of wil je met ons samenwerken? Laat het hier weten!

Werk samen met de Beachvolleybal Challenge

Heb jij nog Facebook?

Like dan de Beachvolleybal Challenge-pagina (wij gebruiken je gegevens alleen zodat je toffe dingen kunt winnen en geenszins om je te spammen).

Naar Facebook >

Bovendien zijn we veel te druk aan het sporten om ons bezig te houden met remarketing.